Beasiswa Amerika untuk Mahasiswa S1 (yg masih aktif kuliah): Undergraduate Exchange Program Global “UGRAD” 2011-2012


2011 – 2012 Global Undergraduate Exchange Program Global UGRAD

Program Description:

The Office of Academic Exchange Programs in the Bureau of Educational and Cultural Affairs of the U. S. Department of State, is pleased to announce a new exchange program for undergraduate students-the 2011 Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD)

The Global UGRAD Program provides scholarships for one semester or one academic year of U.S. Study in a NON-DEGREE Program. The goals of the program are to provide a diverse group of emerging student leaders, from non-elite and underrepresented groups in Indonesia and East Asia.

All global UGRAD Program participants will be enrolled full-time in undergraduate course work chosen from the institution’s (US) existing curriculum to allow students ample opportunity for ongoing interaction with U.S. Faculty and student peers, and for exposure to U.S. academic and classroom culture..

To ensure that students succeed in their new academic environments, host institutions will offer tailored instruction on topics including academic research and writing, critical thinking, time management, note taking, and studying for and taking tests. Participants will live on campus with American peers.

Students will also be provided with opportunities to participate in up to ten hours of community service per semester. Additionally, an internship component will be offered to all academic-year participants during the academic component of the program. Internships will be related to each participant’s field of study and/or career plans.

Participants may be eligible for up to 4 weeks of intensive English Language instruction in the United States prior to the start of academic portion of their program.

Eligibility:

1/ Scholarships will be granted to students who currently are enrolled in S-1 degree programs only, and have completed their first semester and up to their firth semester of undergraduate study at an Indonesian university.

2/ Applicants should demonstrate leadership potential through academic work, community involvement, and extracurricular activities.

3/ Applicants must have minimum institutional TOEFL score of 500-score or IELTS 5.0 less than two years old. In some cases a personal interview by a fluent qualified Native English Speaker who can confirm that the nominee would be able to achieve that score when tested is acceptable. Candidates must also meet all the requirements of the institution where admission is being sought.

4/ Preference will be given to those who have had little or NO experience in the U.S. or outside of their home countries.

5/ Applications can be for either for one semester or two semesters based on nominee’s availability. No applications should be submitted for both one semester and full year programs.

6/ Applicants are required to return to Indonesia after the completion of the one or two semester program.

Submission of Applications

An original application and two copies should be submitted to the address below by: November 1, 2010

American Indonesian Exchange Foundation (AMINEF)

Gedung Balai Pustaka Lt. 6

Jl. Gunung Sahari Raya No. 4, Jakarta 10720

Tel. 021- 3452016

Applications are available at the AMINEF offices or can also be downloaded from AMINEF website at http://www.aminef.or.id

For additional information, contact infofulbright_ind@aminef.or.id.

We do not accept email applications. Hard copies must be sent or delivered to American Indonesian Exchange Foundation.

To download form klick this link : http://www.aminef.or.id/file/fulbright/2010%20Global%20Ugrad%20Prog%20Application.doc..

furthe information can be traced on http://www.aminef.or.id

38 thoughts on “Beasiswa Amerika untuk Mahasiswa S1 (yg masih aktif kuliah): Undergraduate Exchange Program Global “UGRAD” 2011-2012

    • ada kok di postingan yg kemarin isna komen…bukan ini postingannya..biasany masuk ke email itu otomatis cb cek di emailnya..OK..klo tdk salah di postingan yg judulnya IELSP FAQ..

    • wah klo soal pengumuman itu yg tau cuman panitia seleksi, tp biasanya pengumuman lulus berkas itu 2 hingga 3 minggy setelah deadline, biasanya dipublish di website iief..

    • iya deadlinya 1 nov (harus diterima oleh aminef tgl itu)…soal transfer bisa kok tp itu tergantung kmpus asal km aja mau menerima apa tdk sms yg km ambil di amerika nanti….

  1. hi k’Haeril..slm kenal.
    aq mau tanya soal UGRAD, blh ya?
    aku skrg sementara mengisi form aplikasi untuk apply UGRAD scholarship, waktu mengisi form ada kolom untuk menjelaskan mengenai penghargaan yang kita pernah raih , kegiatan ekstrakurikuler dan kegiatan-kegiatan lainnya yang kita pernah ikuti, tapi gak ada requirement untuk melampirkan sertifikat-sertifikat atau evidence mengenai award atau ekskul(misalnya seperti di form ielsp). pertanyaan saya sebaiknya sertifikat2 itu dilampirkan atau nggak usah?

    thank you and salam kenal🙂

    • Halo Sherry salam kenal jg ya…saran saya sebaiknya sertifikat itu km lampirkan sj sebagai bahan pertimbangan panitia bhw apa yg km isi di form itu adalah benar adanya n satu lg saran saya sebaiknya lampirkan 1 rangkap CV krn kadang di table yg ada di form itu tdk cukup untuk menuliskan semua kegiatan organisasi, ekskul dll..jd di table yg ada di form km lmpirkan aja kegiatan2 yg penting ntar penjelasan lebih jauh ttg pengalaman km akan bisa dibaca oleh panitia seleksi di CV..

      good luck ya…

  2. thx a lot for helping, k’Haeril🙂
    mau tanya lagi boleh ya?
    di form ditanya mengenai mata kuliah2 apa (terkait major atau di luar major) yg mau kita ambil klo lulus jdi peserta UGRAD, batasannya berapa mata kuliah yg bisa kita pilih untuk di tulis di form?apakah mata kuliah2 tersebut kita pilih berdasarkan mata kuliah yang ada di universitas asal kita atau dari universitas yang ada di U.S.?
    kedua, mengenai requirement di form untuk document checklist: officical transcripts for years of university study (with english translation). please provide grade equivalent to U.S university grading system.
    untuk requirement ini aku msh bingung : U.S. grading system itu, gimana?

  3. mas haeril, mau tanya lagi.
    formnya yang saya download masih tulisan periode 2010-2011, kalo saya submit november ini berarti itu periode berapa ya? 2012-2013??
    bisa langsung di edit aja gitu di formnya?
    atau nanti akan diposting form yang baru??

    terima kasih ya.

  4. mas haeril, salam kenal…
    saya fia, mau tanya mas..kan itu batas peserta yang daftar ugrad adalah semester 5..
    taun lalu pas saya masih semester 4 saya ikutan daftar (tapi belum berhasil..hehe…)
    karena itu pendaftarannya setiap tahun, jadi kalau tahun ini saya ikutan daftar lagi, nanti di transkrip nilai saya yang terakhir adalah semester 6 (karena batas pengumpulan formulir ugradnya kan selalu akhir tahundi bbulan november –> sudah melewati 2 semester)
    jadi menurut mas, saya masih memenuhi syarat tidak ya??
    terima kasih sebelumnya..

  5. mas heaeril,,salam kenal yahh..
    sy Ria, mau tanya mas, sy belum ada nilai toefl, kalo ikut tes toefl dl keburu gak yahh buat daftar ??

    • deadlinenya 1 nov, biasanya toefl score baru akan keluar seminggu setelah test so pastikan saat mengirim berkas skornya sdh ada..ok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s