Periodical Experience of CCIP 2011 : Selection Process (General Picture)


I made this post in English in purpose so that I can practice my English and you guys can practice yours too because of all the process selection of CCIP will be conducted in English. So it makes you easy the to face the selection process without worrying about English. I believe in a motto “practice makes perfect”.

It is been long not hitting any post in this folder and I know you guys need as many as information about CCIP so that you can be prepared. For your information, I am now already in Lakewood, Washington State, studying Media in Pierce College for one year ahead. Considering that the deadline of CCIP is approaching now, I think it is a good time now to see you again in this post. Hope you guys will find this article useful and if you need any further question or something not clear from this post feel free to submit your questions or response here.


English Class of CCIP 2011

Anyway, in the previous post I talked about the interview and TOEFL ITP tests. I hope you guys already understood my points on it. So that you are ready to get further information about the selection process of CCIP. In this encounter, I would like to share about the process of selection after TOEFL ITP and Interview tests.

I did the Interview and ITP TOEFL tests in December 13-14 2011 in Jakarta. Then I got an email from AMINEF titled “2011 CCIP Nominated Candidates” on January 4th, 2011. It was telling me that I got nominated by AMINEF for the CCIP scholarship. Alhamdulillah. This is how the email looked like:

Dear Mr. Halim,

I am pleased to inform you that you have been nominated for the Community College Initiative Program by the American Indonesian Exchange Foundation (AMINEF) Board to pursue a professional enhancement program in the United States this year. However, it is important to note that the final selection for this program will be made in Washington, D.C. and is also contingent upon the amount of scholarship funds available for the 2011 program.

Your preliminary selection to participate in this program is an acknowledgement of your academic and professional accomplishments. I am confident that you will exemplify the same standards of excellence if and when you assume the responsibility as a representative of Indonesia to the United States of America.

Please accept my personal congratulations for your selection as one of the nominees for the Community College Initiative Program. I am hoping that you will finally be selected as one of the representatives from Indonesia in this program. I will write you again as soon as we hear from the selection committee in Washington D.C. regarding the results of their final selections.

On behalf of the Board of the American Indonesian Exchange Foundation, you have their best wishes and ours in the Secretariat.

Sincerely yours,

“xxxxxxxxxxxxxx”

You guys now have a picture in your mind about the whole process of CCIP. This is how it might look like:

SEND APPLICATION (DEADLINE NOV 1 EVERY YEAR)
to
ANNOUNCEMENT OF DOCUMENT SELECTION ( Dec 9th, 2010)

to
INTERVIEW AND TOEFL TEST ( Dec 13-14th, 2010)

to
NOMINATION PROCESS (FOR NOMINATED CANDIDATES) (Jan 3rd, 2011)
and
FINAL ANNOUNCEMENT (FOR SELECTED CANDIDATES) (April 20th, 2011)

Note: The deadline every year is Nov 1st. But the times for announcement of document selection, interview and toefl tests, nomination process and final announcement might vary year to year so do not take it as the fixed times used by AMINEF every year.

APPLICATION SELECTION

This selection process involves document screenings by the selection committee. They will see how you complete the required documents. After that, the committee will examine your essays. The most important aspect here is the quality of your ideas put in your essays.

ANNOUNCEMENT OF DOCUMENT SELECTION
In this announcement you will be informed that your application successfully passed the selection process and you are required to attend the next selection process in Jakarta that is Interview and TOEFL ITP tests. No worry about money because AMINEF will pay your tickets, hotels and accommodation during the selection process.

INTERVIEW AND TOEFL TESTS
I think you guys already knew about this part. so to refresh your memory you can visit my post again on Interview and TOEFL of CCIP 2011 HERE

After Interview n TOEFL Test

NOMINATION SELECTION

In this selection process you will receive an email from aminef telling you that you have been officially nominated for CCIP program and the final selection will made in Washington. This is the email I received that might give you a picture on what is nomination selection about:

Dear Mr. Halim,

I am pleased to inform you that you have been nominated for the Community College Initiative Program by the American Indonesian Exchange Foundation (AMINEF) Board to pursue a professional enhancement program in the United States this year. However, it is important to note that the final selection for this program will be made in Washington, D.C. and is also contingent upon the amount of scholarship funds available for the 2011 program.

Your preliminary selection to participate in this program is an acknowledgement of your academic and professional accomplishments. I am confident that you will exemplify the same standards of excellence if and when you assume the responsibility as a representative of Indonesia to the United States of America.

Please accept my personal congratulations for your selection as one of the nominees for the Community College Initiative Program. I am hoping that you will finally be selected as one of the representatives from Indonesia in this program. I will write you again as soon as we hear from the selection committee in Washington D.C. regarding the results of their final selections.

On behalf of the Board of the American Indonesian Exchange Foundation, you have their best wishes and ours in the Secretariat.

Sincerely yours,

xxxxxxx

You will have to wait for several months to get the next announcement that is final result from Washington DC. I waited for 4 months ^_^.

FINAL SELECTION (SELECTED CANDIDATE INFORMATION)
This is the last part of the selection. You will received email telling you that you are officially selected for CCIP program. This is the happiest part ever after waiting month and month. ^_^

I think that is enough for this post, any questions popping up from your mind after reading this post feel free to speak it out here..ok? Best of luck for you guys..

Lakewood, Sept 30th, 2011

Smiles and Spirit,

Haeril Halim

38 thoughts on “Periodical Experience of CCIP 2011 : Selection Process (General Picture)

  1. Halo mas Halim, mau tanya-tanya lagi.πŸ˜€
    Saya pingin ikut program ini nih, buat nambah kesempatan ke luar negeri selain ndaftar yang Global UGRAD, bisa nggak ya kira-kira?
    Kalau yang ini kan perlu ada pengalaman kerja di suatu bidang ya, kalau saya kan belum lulus S1 Komunikasi, kira-kira syarat yang “Applicants with a Bachelor’s degree are eligible if they are applying in a field different from the field of their degree and have relevant work experience in the field for which they are applying” berlaku ndak ya?
    Kalau berlaku kan harus melamar di bidang yang berbeda dengan jurusannya ya? Nah, kebetulan juga saya sekarang sambil bekerja di sebuah CV yang bergerak di bidang pengadaan barang dan jasa dengan posisi wakil direktur, kalau ini masuknya field Business Management and Administration bukan ya?
    Makasih atas bantuannya mas.πŸ™‚

    • Halo Uwais, lama baru ketemu komentar lg ya…

      bisa, asalkan liat aja persyaratannya masing2, klo elibigle harus dftr menurutku krn kesempatan harus terus tetap dimanfaatkan kan? untuk info n syarat2 ugrad coba baca di website aminef ya..

      iya sebaiknya ada pengalaman di bidang yg akan diambil krn beasiswa ini adalah beasiswa pengembangan profesionalisme..klo kamu statusnya msh mahasiswa dftr pake ijazah SMA sj…menurutku tdk berlaku ya krn kan kamu belum s1..tp untuk amannya km pilih bidang lain aja, atau km telpon ke aminef aja untuk mendapatkan jawaban yg akurat untuk itu…klo pengalaman kerjamu itu menurutku masuk dalam bisnis manajemen n administrasi, mending km ambil bidang itu aja berdasarkan pengalaman kerja..itu sdh mantap kok..good luck ya Uwais…

  2. . …congrats Mas Halim…. kurng dikit lagi udh nembus…,πŸ™‚

    wah.. aq bru tau ternyata ada juga program 1 th stlh slesai s1 ke amrik…
    aq pikir cm lewat UGRAD aj….

    wah kdu rajin2 datengin blog ini.. ben dapat bnyk info….. bagus2 info blog ini….

    • makasih ya..program ini bukan yg bisa dftr lulusan SMA n D1, d2, d3 n s1..oh ya profil picturenya ohio university..pernah ke ohio?

  3. Hi mas Haeril,

    saya mw nanya nih, saya bener2 concern mslh working experience, krna sy sama skali ga ada pengalaman kerja hehe. dan bbrp bln lg sy mw lulus jurusan S1 hukum.
    kira2 grantee tmn mas yg lain ada ga yg tanpa working experience?
    Saya bner2 tertarik utk ikut CCIP ini, karena kalo yg IELSP kynya udah ga mungkin coz sy udah ketuaan.
    Thx buat jwbannya.

    • seingatku ada tp jumlahnya tdk begitu banyak, klo memang tertarik ga papa dftr aja, nothing to lose kan dr pada gak dftr, melewatkan sebuah kesempatan….aq pribadi sih asalkan alasan km kuat mengapa mau mengambil bidang tersebut n apa manfaat nyata yg bisa km n org lain rasakan setelah program ini (kontribusi di masyarakat)..good luck ya

  4. Assalmu’alaikum

    Mas Halim, maaf aq mo tanya. aq sering dengar kalau mengisi formulir beasiwa itu, jgn smpai ada pertanyaan yg dikosongkan,krn bisa jd itu yg membuat pelamar beasiswa gak lolos. Tapi, kalau ada pertanyaan yg gak harus kita jwb, misalnya ditanyakan apa prnah melakukan perjalanan atau pernah tinggal di luar negeri sblumnya, atau ada jg prtnyaan apa sudah trdfatar di salah satu universitas di negara yg kita tuju. Bgaimana jika, prtanyaan semacam itu blm prnah sy alami, apa yg harus sy tulis di formulirnya, jika memang semua pertanyaan di formulir harus terisi ?

    Dan satu lagi mas, di formulir CCIP, ada prmintaan utk menuliskan list contact in your country and in the United States. kata and itu digarisbawahi, artinya mmang harus ada ya contact yg harus kita tulis slain yg ada di indonesia? bgmn jika sy tdk punya contact yg sedang brada di US?

    Terima kasih.

    • wkslm..intinya semua pertanyaan harus diisi n dijawab dengan jujur…^_^…dengan menjwb jujur itu akan membantu panitia dalam melakukan proses assessment tentang kita apakah kita kandidate yg tepat atau tidak..klo mengenai pernah keluar negeri apa tidak isi sj di formnya “tidak” klo memang belum pernah, begitupun halnya jikalau belum terdftr di universitas di negara yg dituju,.intinya jgn dikosongkan…harus diberi keterangan…

      isi sj kontak org yg ada di indo gak usah isi untuk contact yg ada di US..ok..good luck

  5. I did the Interview and ITP TOEFL tests in December 13-14 2011 in Jakarta
    bukannya bulan desember 2011 belum tiba bro… 2010 mungkin salah ketik… apa setelah dapat pengumuman bahwa kitalah yang terpilih, itu apa2 lagi yg mesti dpersiapkan, modal toefl tinggi, itu belum mencukupi jika kita belum berhadapn langsung dengan keadaan di sana bagimana dan apa kt bisa betah..jadi smua harus serba mandiri…, bagaimana dengan tempat tinggal, dan alamat kampus yg kita tuju, apakah ada guide yg menemani kita biar memepermudah semua itu ?? makasih sebelumnya

    • so sorry it is a typo ^_^..thanks for telling me that..setelah dinyatakan terpilih semua akan diatur oleh aminef termasuk pemilihan kampus, so kita tdk usah ribet2 milih kampus dll. so no worry krn semuanya akan disediakan n diberikan petunjuk oleh aminef…intinya skrg fokus sm seleksi sj dulu..ok..ntar aq jg rencana buat postingan baru mengenai hal tsb..ok

      good luck

  6. saya mau bertanya kanda, yg part ini nya

    ANNOUNCEMENT OF DOCUMENT SELECTION ( Dec 9th, 2010)
    … dokumen apa saja yg dipersiapkan, selain application form yg di donwload di web nya, dan hasil toefl tes,, apa ijzah dan transkrip juga ?? apa mesti diterjemahkan >??? tk

    • dr skrg terjemahkan memangmi ijazah SMA, NEM, Ijzah s1 n transkrip. nanti klo dibutuhkan bisa langsung punya..ok..intinya ikuti sj pentunjuk mengenai dokumen2 apa yg diminta (ada di website n di application form)..ok

      • iya bisa di PB..menerjemahkan ijazah n transkrip s1 jg bisa di rektorat lantai 7..tdk bisa diterjemahkan sendiri,.harus ada legitimasi dr biro penerjemah..

  7. bang haeril mau tanya lagi, mengenai translate ijazah.
    biro penerjemah yang sesuai itu yang kayak apa ya.
    soalnya udah nanya2 harga jasanya beda nya jauh ya dari penerjemah satu ke yang lainnya ada yg 20ribu tapi ada yg 110rb per lembar.

    ada grantee dari Jakarta kah yang bang haeril kenal.
    kalau boleh tau, dia translate ijazahnya dimana ya.

    terimakasih atas jawabannya

    • translet ijazah biasanya di kampus atau lembaga kursus, biasanya hasil terjemahannya di stempel trus ditanda tangani oleh dipenerjemah sebagai bukti pengesahan..grantee dr jkt aq belum kenal..coba google dech alumni CCIP dr jkt biasanya mereka rata2 punya blog jd gampang nemuinnya..ok..good luck

      • Mas haeril, sy dgr2 klo trnyata stelah tes toefl, score toeflnya tdk sampai standar yg dtntukan, krim formulir+berkas trlbih dulu, nti toeflnya nyusul dibelakangan, apbila klo skornya udah sesuai dgn standar. sy dgr2 plg lambat 2 minggu stlalh deadline. emang sprti itu?

      • itu untuk IELSP skor bisa nyusul asalkan saat mengirim skor statusnya sedang menunggu toefl skor gitu…atau bisa jg belum test toefl tp jdwalnya sdh ada n jdwl tsb tdk terlalu jauh dr deadline yg ditentukan,..,

  8. Hallo mas Halim, saya benar-benar tertarik dengan program ini dan pengen banget gabun… Saya sedang mencoba menyusun essay untuk persiapan melamar, saya bisa minta bantuan koreksinya mas??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s